Friday, November 30, 2007

Using Serrated vs. Non-Serrated Knives At The Shabbos Table

(Picture courtesy of agudoo.com)

Yirmeyahu commenting on An Interesting Discussion On Minhagim Continues:

The following is an excerpt from a sefer on the teachings and minhagim of the Tzanz-Klausenberger Rebbe zy:a. I include the original and my own rough translation (which excludes the Kabbalistic middle section which was tough and perhaps best left untranslated anyways).


ספר הליכות חיים (שבת קודש): הלכות והליכות ממרן הגה"ק מצאנז-קלויזנבורג זצוק"ל

עמוד פא-פב

רבינו היה נזהר מאוד שלא לבצוע בסכין שאינו חלק ועשוי עם פגימות. (סד)
סד: כתב בספר קרבן שבת פרק א' סי' ז', כתב ב"י בסי' הנ"ל [רנ"א] בשם הכלבו שישחיזו הסכין בכל ע"ש וכו', ודע מ"ש בתיקונים ישנים והביאו ג"כ בעל טוב הארץ ובעל חסד לאברהם שיש סכין מצד הקדושה בלי שום פגימה וכו' ויש סכין פגום מצד סמאל הרשע וכו' ולכן נ"ל שאיו מהרוי לאכול אכילה בשבת בסכין פגים כי הם סתרי אהדדי שאכילות שבת יורה על אור עה"ב שאין אז שליטת חיצוניםת וסכין פגום יורה על שליטת ס"מ וחייליו החיצונים [ז"ל התיקוני זוהר תיקון כ"א דף נ"ט ע"את מאי סכין פגום דא סמא"ל וכו"ת עיי"ש], עיי"ש. יכ"ה בספר חסד לאלפים סי' רנ"א ס"ד, בשם המקובלים שטוב להשחיזו עד שלא ישאר פגם, אשרי מי שיוכל לעשות. ובדרכי הישר והטוב המחובר לספר הישר והטוב, להרה"ק רבי צבי מליסקא זי"ע ,דף ל', כתב,סיפר לי השו"ב הנ"ל ז"ל שפ"א נתן לו אא"ז [מליסקא] זצ"ל הסכין של שבת לחדדו, וכאשר נביאו לו בחזרה, הי" בודקו בציפרנו כמו סכין של שחיטה, אבל לא היה מחודד עד"ז, ופעם השנית שנתן לו הסכין לחדדו הי' מעמידו על חד וחלק, וכאשר הביאו לפניו בחזרה הי' שש"ז זצ"ל בודק אותו ומצאו טוב בעיניו, וכן היה אח"ז תמיד שהי' נותנו לחדדו.



Halichos Chaim (Tzanz Klausenberg) pages 81-82:

Our Rebbe was extremely particular not to slice with a knife that wasn’t smooth or that was made serrated.

It is written in the Sefer Korban Shabbos, Chapter 1, Seif 7, “The Beis Yosef writes in the chapter cited in the name of the Kol Bo that one should sharpen the knife on every Erev Shabbos, etc. And know what is written in the Tikkunim Yeshanim and is also brought by the author of Tov HaAretz and the author of Chesed l”Avraham that there is a knife from the side of holiness without any defect etc, and there is a defective knife from the side of the wicked סמאל etc. And therefore it appears to me that it isn’t appropriate to eat food on Shabbos with a defective knife because there are secret……………. In the sefer Chesed l’Alafim 351:4, in the name of the Kabbalists, that it is good to sharpen until there does not remain a defect, and fortunate is the one who is able to do so. And in the Darchei HaYashar v’haTov relating to the Sefer HaYashar v’haTov, by Rebbeinu HaKodesh Tzvi M’lysqa zy”a, page 30, he writes “It was related to me by the aforementioned shochet that one time my father gave to him the knife for Shabbos to sharpen, and when he brought it back to him he checked it with his finger nail like a slaughtering knife, however it was not sharpened that much, and the second time he gave it to him he continued until it was sharp and smooth, and when he brought it back before him he checked it and found it good in his eyes, and so it was afterwards every time he brought it to him for sharpening.

5 Comments:

At November 30, 2007 at 7:01:00 AM EST, Blogger A Simple Jew said...

Another recent discussion about knives can be found here.

 
At November 30, 2007 at 10:28:00 AM EST, Blogger Yirmeyahu said...

Wow, you even linked to Halichos Chaim. :) They have a lot of information and background on various minhagim.

Thanks,

 
At November 30, 2007 at 11:18:00 AM EST, Blogger DixieYid said...

Yirmeyahu,

Thanks for the information on this. Great resource!

-Dixie Yid

 
At November 30, 2007 at 11:24:00 AM EST, Blogger Yirmeyahu said...

I should mention that the Halicos Chaim to which you linked has a great deal of information on upcoming events, some of which aren't readily available in English.

 
At November 30, 2007 at 11:29:00 AM EST, Blogger A Simple Jew said...

There is one more volume that covers Elul to Cheshvan here.

 

Post a Comment

<< Home